Grågås

Litt om grågåsa

Ja her er da siden om grågåsa som eg og far min eige ilag.
Det ligger ein litt spesiell historie bak den første som vi fekk tak i, den ble nemlig redda fra svartbaken!
Pappa var ute og egnet teiner, og da låg han inntil ein holme som heiter langholmen, det va ein fine dag med lite bølger og sol.
Han hadde hørt på to tre svartbaker som bråka noke voldsomt nokre minutta inne på holmen, før han såge dei kome flygande, med noko i nebbet på den eine.
Svartbaken mista fangsten rett ned på svaberget ved han pappa, som var snare og hoppa iland og ville sjå ka det var for noko svartbaken mista.
Og der kom det jammen en liten gønn og gul gåsunge springande over berget!
Pappa tok den og hadde den innanfor regnjakka og lot teiner være teiner og for heimatt med den lille😀
Det viste seg at det var ein grågåsunge og den fekk snart følge med 4 andre som vi klekket ut i rugemaskin.
4 unger av 4 egg! det synst eg er veldi bra😉

OBS HAR IKKE GRÅGÅS LENGER!

mat?

Ja kva eter ei grågås for noe da?
Grass!
Eg gir ho også litt oppdrett 2 ein gang om dagen slik at ho får i seg alt det ho treng, for i det fri tar den ville grågåsa mye meir en berre grass. Ho eter mye urter og bær pluss mye annet, så i min hage får ho godt grass og nedfallsfrukt pluss pelletsen for å gi ho det lille ekstra😀.
Vatn..
Grågås griser mykje!, ikkje forvent at strøet skal holde seg tørt og fint,. for det skjer ikkje..
Eg skal lage en liten dam til dei, slik at da slepp eg å ha vatn inne i huset deira (går fritt:), for dei må ha muligheten til å dyppe haudet, da spesielt øynene under vatn, for ellers får dei øyebetendelse og andre ukoslige problem.
Mi grågås går ute heile året, vi he lite snø og ikkje mange kuldegradene, men dei he sitt eget hus! til å søke ly for storm og vind.

vingeklipping

Når dei er rundt 3-4 veker begynner fjøra virkeleg å vekse, og er flygedyktige rundt 8 - 9 veker. Når styrefjørene er ferdig utvokst da klipper eg dei med en skarp saks, dette gjør eg fordi da flyger dei ikkje sin vei🙂
Det skader ikkje gåsa, for det er kun fjæra som blir klipt, ikkje skjølve vingen.
Eg bruker å klippe styrefjæra helt inntil sekundærfjøra, til ca midt på vingen, og da kun på den eine vingen. For da kommer dei i ubalanse og vil ikkje klare å lette.
Under er en liten illustrasjon på korleis det skal klippes, ikkje over den rosa streken, men under den kan en klippe alt vekk uten frykt for å skade gåsa😉
Eg klipper vekk 8 styrefjør, og det er nok:)

Gåsunger

Akkja, gåsunger😘
Disse små grøngule nøsta er herlege! dei eter mye grass og litt pellets. men grasset er viktigast.
Eg klipper det opp til dei slik at dei lettere får det i seg, dei fe også vandre ute i små luftegarder og gresse.
Det er viktig med varme dei første ukene, 36 grader fra første dag som så minsker gradvis til 20 grader når dei er rundt 3 veker gamle.
Når dei er rundt 3-4 veker begynner fjøra virkeleg å vekse, og er flygedyktige rundt 8 - 9 veker.
Når gåsa er tre år, vil ho begynne å verpe, dette skjer i  april - mai, og rundt 3 - 13 egg, tar du vekk egga etterkvart vil ho verpe litt meir en normalt. Ho vil ruge egga sjøl, og er ei god gåsemor, en kan også ta inn noen egg og ruge dei ut i maskin, da får en veldi tame gåsunger😉
Dei skal ha 50 - 60 % luftfuktighet den første tida og  sprayast litt med lunket vatn når en lufter egga (15 - 20 min dagli)når det nærmer seg klekking skal temperaturen ned 0,2 - 0,5 grader. Hold øye med luftlommene slik at det ikkje blir for mye fukt! er lomma liten når det nermer seg klekking så må en slutte med å dysje egga og få fuktigheten litt ned. Når det klekker kan fukta ligge på 55 - 50 %
Under er eit bilde av grågåsungen som faren min redda😉

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Kristin | Svar 24.07.2019 18.44

Hei. En spennende historie, jeg har en lignende, men 3 egg. Nå snart 6 uker og de er veldig preget på meg. Vil de forville seg, eller forbli tamme? Erfaring? ?

Charlotte Moltumyr 24.07.2019 20.53

Hei 😊 vist du klipper fjæra på vingen så vil dei holde seg der. Men lar du dei fly så vil dei følge sine instinkter og fly sørover til vinteren 😊

Arvid Andreassen | Svar 17.09.2017 08.51

Hei ønsker tips hvor jeg kan få tak i et ringmerke eller halsmerke til ei tam grågås, får bare beskjed at det er bare godkjente ringmerkere som har dette??

Charlotte Moltumyr 17.09.2017 15.14

Hei Arvid, dette hvet eg faktisk ikke, men kanskje du kan høre med ornitologisk forening? Lykke til ❤️

Isak | Svar 13.04.2015 00.28

Hei
Lurte på kor mye gress grågåsene trenger. Holder det med ei lit stor plen.
Men blir det mye bæs på plena

Isak 13.04.2015 00.34

I
Og så om de blir tatt av katter

even olsen | Svar 19.06.2014 15.38

hei har du grågås unger for salg?

Elise Danielsen | Svar 15.08.2013 19.26

Kan du ringe meg?.. Ang grågås?.. Mvh elise Danielsen.nr 91591611

Elise Danielsen | Svar 15.08.2013 19.23

Hei!.. Ca rundt påske i år fant vi en grå gås unge. Han er nå den eneste gåsa vi har,. Det er derfor jeg trenger hjelp til og få tak i noen til.

charlotte 17.08.2013 22.59

hei, nei eg har ikkje grågås lenger desverre.. men du kan finne egg neste vår eller finne selgere på finn.no eller fuglepraten.no lykke til :)

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 20:53

Hei 😊 vist du klipper fjæra på vingen så vil dei holde seg der. Men lar du dei fly så vil dei følge sine instinkter og fly sørover til vinteren 😊

...
24.07 | 18:44

Hei. En spennende historie, jeg har en lignende, men 3 egg. Nå snart 6 uker og de er veldig preget på meg. Vil de forville seg, eller forbli tamme? Erfaring? ?

...
17.09 | 15:14

Hei Arvid, dette hvet eg faktisk ikke, men kanskje du kan høre med ornitologisk forening? Lykke til ❤️

...
17.09 | 08:51

Hei ønsker tips hvor jeg kan få tak i et ringmerke eller halsmerke til ei tam grågås, får bare beskjed at det er bare godkjente ringmerkere som har dette??

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE