Hønsehald

Korleis, hvor, kvifor.

Stell av høns er egentlig veldi enkelt!
Vatn, mat, husly, kos😀
Når det gjelder ka en skal ha vatnet i så vil ej seie vassautomat! desse får en kjøpt på felleskjøpet eller dagfinn johansen sin butikk/eller lignende.
Dei letter renholdet og hønsa klarer ikkje å skitne til vatnet slik dei ville ha gjort med skåler eller lignende med vatn i.
Om sommeren kan en ha i en hvitløksbåt eller to i vatnet da dette fjerner og akskrekker parasitter og bakterier🙂
Mat!
Eg forer med oppdrett 2 som eg kjøper på fk, eg gir også skjellsand i tillegg slik at dei får nok kalk til egglegging. Og ha gjerne en forautomat da det blir mindre rot i maten:)
Om sommaren blander eg inn egg 110 som inneholder kalk, for om sommeren så verper dei veldi mykje så da trenger dei ekstra kalk.
Men!!!
Haner skal ikkje ha kalk, da dette ødelegger nyrene deira!
derfor forer eg med oppdrett 2, fordi det inneholder ikkje kalk.
En kan meget gjerne gi dei litt korn, som valset eller hel havre/hvete, solsikkefrø (bare litt for det er fetende), villfuglfrø, mais, middagsrester (ikkje krydret mat eller kylling:) osv
Kråsstein!
Desse små skape steinene (1 til 3 mm)trenger dei fordi dei må ha det til å knuse maten!
Når hønsa eter steinane så fester dei seg på innsiden av kråsen og vil fungere som tenner og knuser da maten til hønsa slik at ho kan nyttegjere den bedre. Disse finner dei ute på markane eller hagen/luftegarden, og om vinteren kan du gi dei litt av desse i en kopp slik at dei alltid har tillgjengelig😉
Vagl og hus!
Du må beregne rundt 30 cm til kvar høne på vaglet, og ha gjerne eit brett under vaglet slik at mesteparten av bæsjen detter ned på den og ikkje i strøet          (da varer strøet lengre:)
Huset skal være trekkfritt og fritt for fukt, da høns ikkje tåler trekk og fukt. Plassen avgjør også kor mange høns en har plass til, har en foreksempel eit hus på 2 *2 meter og en utegard på rundt 10 kvadratmeter så kan en ha rundt 10 små høner der, men berre 5-6 store høns. Her kommer også vagleplassen inn i bildet, du må ha nok vagleplass til kvar høne, ellers går det ikkje.
Strø som en kan bruke er, kutterflis, torvjord, halm. sagflis egner seg ikkje da dette støver noe forferdelig.

klukkhøner

Hva er klukkhøner for noe da?
Jo det er høns som vil klekke ut sine kyllinger, og når dei først har bestemt seg så er det nesten ingenting en kan gjere for å stoppe dei🤩.
Tegn på at ei høne er klukk er at ho ligger på reiret med egg under seg og hveser når du prøver å plukke dei egga..
Vist du trur høna er klukk kan du legge eit egg foran henne på reiret, vist ho med en gang triller det under seg og legger det på plass under seg med en fornøgd klukkelyd så er ho mest truleg klukk:)
Ho går på do en gang om dagen og da kommer det en megabæsj! og fy den stinker!
Ho kommer til å ligge på egga i 21-22 dager og når ingen fleire kyllinger klekkes vil ho ta me seg kyllingene ut på tur, og det er eit vakkert syn!😀
Det beste er at klukkhøna er atskilt fra dei andre hønsa da dei vil jage henne ut for å legge sine egg, og resultatet da kan bli at det blir for mange egg for at ho kan ruge dei ut. Eit fint tall for ei dveghøne er 4-5 egg av normal str, og 5-11 egg til større høns.
Og la ikkje høna gå ut på marka eller lignende uten beskyttelse, kråka og måsen liker godt kylling😠

Stylka!

Stylka= myting.
Dette er rett og slett fjørskifte for hønsa🙂
Dei skifter ut alle fjøra med nye ein gong i året, og dei kan sjå noke skrytne ut når det skjer😲
Det er viktig at dei he ei varmelampe når dette skjer, og vær nøye med renhald da dei er ekstra utsatte for sjukdom i denne tilstanden. Noen høner viser det nesten ikkje at dei myter og andre mister nesten alle fjøra på en gang! som på bildet under, det er Bruna som he mista so og seie 60 % på en gang😀

Kyllinger

Kyllinger🙂
Det er noe søtt, ullent, og går rundt og piper søtt😀.
Du kan få kyllinger på tre måter, klukkhøne, rugemaskin, eller du kjøper med en oppdretter.
Bruker du klukkhøne er det lite du skal gjøre, sørg for mat ( kylling1, kalkun1, oppdrett 1 eller 2), godt med vatn-
(pass på at kyllingene ikkje detter nedi og drukner).
Husk berre å ta i kyllingene kvar dag eller så vil dei  ikkje bli særlig tamme.
Er det via maskin, så har du tatt over rollen som mor! da må du ha ein varmelampe til dei med ein spesiell pære som avgir varmt rødt lys. Første dagen skal det være 36 grader i kyllingens høyde, så skal det bli 2 grader kaldere for kvar veke. Pass på at kyllingene kan trekke seg vekk fra varmen vist det blir for varmt!
Det er viktig med renhaldet når dei er små (og store:) da spesielt med vatnet og maten, se også i rumpa på dei siden dei kan bli tettet igjen med avføring😲.
Maten den første tida skal være finkornet, så knus maten før dei får den, dei skal også få ete litt undulat sand noen timer før dei fe mat, dette er for å få igang  systemet.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Emilie | Svar 28.06.2013 15.57

Den eina høne he lagt egg 5 stk og dei klekka i går den 27 juni og he bare hatt høne i 3 måna
Kå ska eg Jæren med kyllingane

Emilie | Svar 28.06.2013 15.54

Hei eg har et spørsmål om høner du skjønne eg he bre hatt det i 3måna eg hadde tro høne men den eina døde av fodlammelse nå he eg to høne å ein hane å

Lisbeth sundland | Svar 17.06.2013 22.33

Hei .har ei høne som ruget fram 13 kyllinger.Men etter noen dager døde det en.Og nå erdet bare fire igjen ,dør en ny en hver dag,skjønner ikke hva det er.

charlotte 18.06.2013 20.59

kan være maten, dei skal ha oppdrett2 eller kylling1 dette må knuses litt fyste ukene, undulatfrø er supert, , mygla/fuktig mat kan ta livet av dei. rent vatn

charlotte | Svar 10.06.2011 12.41

hei, vist alle 3 ligger på egga so vil alle bli mødre, he ofte sett at høns som ruger sammen passer ungene sammen også:) så er det jo masse info på denne sida:)

Elisabeth | Svar 08.06.2011 02.12

Har dvergcochen som ligger på klukk. Forhåpentligvis befruktede egg under. Trenger mange gode råd om kyllingstell. Tre høner ligger tett på egga, hvem blir mor?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 20:53

Hei 😊 vist du klipper fjæra på vingen så vil dei holde seg der. Men lar du dei fly så vil dei følge sine instinkter og fly sørover til vinteren 😊

...
24.07 | 18:44

Hei. En spennende historie, jeg har en lignende, men 3 egg. Nå snart 6 uker og de er veldig preget på meg. Vil de forville seg, eller forbli tamme? Erfaring? ?

...
17.09 | 15:14

Hei Arvid, dette hvet eg faktisk ikke, men kanskje du kan høre med ornitologisk forening? Lykke til ❤️

...
17.09 | 08:51

Hei ønsker tips hvor jeg kan få tak i et ringmerke eller halsmerke til ei tam grågås, får bare beskjed at det er bare godkjente ringmerkere som har dette??

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE