litt om kalkuner

OBS HAR IKKJE LENGER KALKUNER!!
Bronsekalkun!!
eg har eit par av bronsekalkun og eit par av kvit hollansk kalkun.
Bronsekalkun er den eldste av kalkunrasene som det har blitt avlet på i Norge. Den stammer opprinnelig fra Amerika men fantes i Norge allerede på 1700-tallet. Det ble opprettet offentlige avlsstasjoner for bronsekalkun i 1920. Disse var i drift fram til utpå 1960-tallet. Bronsekalkun har den evnen at den kan drive naturlig paring, i motstetning til mange kommersielle raser. Bruksområde: Kjøttproduksjon. Den kan legge opptil 70 egg pr. år. Så å si alle individene som finnes i dag stammer fra en oppdretter.
Det ble startet et registreringsarbeid i 2001 for et eventuelt bevaringstiltak.
Etter fugleinfluensaen ble det desverre slaktet ned for fote av både kalkuner, høns, ender, gås osv. og deriblant av bronsekalkun, dei er trua og er vanskelige å få tak i. Derfor har eg fått tak i tyske bronsekalkuner som eg vil ha ilag med norske bronsekalkuner for å få nytt blod inn i avlen på denne flotte fuglen!
Mat
Ein kalkun krever eit proteinrikt for og godt for når den vekser opp, den skal vekse mykje! og da trenge den tilsvarande. Med mine har eg prøvd å gi dei oppdrett2 men fant ut at det ikkje er tilstrekkelig! så eg måtte gi tørr kattemat også i tillegg, det har mye protein og hjelper kalkunene å vekse fint. Helst er det kalkun1 en skal bruke, men det kan være vanskelig å få tak i .
 Men når den er voksen så er oppdrett 2 supert og egg 110 når den legge regg. Må gjerne gå fritt og ete gress og insekter men pass på! for dei kan vagle sej oppe i et tred!
Hus
egentlig det same som med høns, gjerne isolert, men i større skala og gode solide vaglestokker med god plass til å kome seg ned og opp, minimum 1,5 m lengde frå vegg til vagl
Ellers
Kalkuner he eit rykte på å være litt.. dumme, noe eg synst ikkje stemmer. Bortsett frå det med å vagle seg oppe i bjørka mi, så er dei ganske normale og søte:) Ikkje den vakraste halsen på dei men fine dype øyner og eit søtt vesen gjør opp for det:)
Mine teke sej gjerne en liten flytur, ca 1-2 meter over bakken avogtil. og kommer springende når dei hører meg og vil ha kos eller helst litt snop:) Nå er mine kun 4 månader gamle så eg har ikkje opplevd korleis hanen er i "brunst" perioden. Men he hørt at noen blir sinte og veldi beskyttende, så da er det lurt å gi dei rom og fred og ingen små barn inne alene med dei!
Ellers kan ej trygt anbefale denne vakre og sjarmerende fuglen! eg gleder meg til egg og kyllinger neste år, og kansje en nyttårskalkun også:)

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 20:53

Hei 😊 vist du klipper fjæra på vingen så vil dei holde seg der. Men lar du dei fly så vil dei følge sine instinkter og fly sørover til vinteren 😊

...
24.07 | 18:44

Hei. En spennende historie, jeg har en lignende, men 3 egg. Nå snart 6 uker og de er veldig preget på meg. Vil de forville seg, eller forbli tamme? Erfaring? ?

...
17.09 | 15:14

Hei Arvid, dette hvet eg faktisk ikke, men kanskje du kan høre med ornitologisk forening? Lykke til ❤️

...
17.09 | 08:51

Hei ønsker tips hvor jeg kan få tak i et ringmerke eller halsmerke til ei tam grågås, får bare beskjed at det er bare godkjente ringmerkere som har dette??

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE